• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 27 СІЧНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

27 СІЧНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

2018-01-27

Ця пам’ятна дата відзначається щороку 27 січня відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Приурочена вона до дня 27 січня 1945 року, коли Радянська Армія визволила в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі, через який пройшли близько 1,3 мільйона людей та більше мільйона з них було вбито гітлерівцями.

Цього дня світ вшановує пам’ять жертв нацизму — євреїв та ромів, яких нацистський режим нищив за національною ознакою.

Дані про кількість жертв Голокосту відрізняються: дослідники називають цифри від шести до майже двадцяти мільйонів людей. Та у будь-якому випадку Голокост — це уособлення людських страждань з одного боку і нелюдської жорстокості — з іншого. Це універсальний символ трагедії для усього людства.

В’язнів нацистського концтабору Аушвіц звільнили війська Першого українського фронту. Першими браму головного табору відкрили солдати 100-ї Львівської дивізії з батальйону запорожця Анатолія Шапіро. На сусідній табір Біркенау наступали бійці 107-ї Кременецької дивізії під командуванням полтавчанина Василя Петренка. Північний шлях до табору звільняла 152-га танкова бригада під командуванням Анатолія Ковалевського з Чернігівщини. До Аушвіца й Біркенау генерали Красавін і Петренко «за власною ініціативою» увійшли 27-28 січня 1945 року. Наступного дня командування доповідало «нагору»: у концтаборі і його філіях залишилося кілька тисяч в’язнів із різних країн Європи. Євреїв майже немає: знищені. Очевидці-військовики зазначали, що й тих людей не вдалося б урятувати, якби командири не виявили «свавілля», а дотримувалися директиви Сталіна № 5614. Адже він, знаючи про масову «евакуацію» і нищення в’язнів в Аушвіці, вимагав першочергового захоплення заводів й копалень Сілезії.

За даними істориків, в Україні під час Другої світової війни нацисти знищили близько 850 000 – 900 000 євреїв.

«Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість», — говориться у резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка закликає «до запобігання будь-яким актам геноциду та безумовно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання чи насилля по відношенню до окремих осіб чи громад, обумовлені етнічним походженням чи релігійними віруваннями».

Картинки по запросу міжнародний день пам'яті жертв голокосту

Кiлькiсть переглядiв: 205

Коментарi