ВАСИЛЮ СУХОМЛИНСЬКОМУ - 100 РОКІВ!

2018-09-28

/Files/images/Сухомлинс.jpg39-та сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО затвердила рішення про відзначення у 2018 році на рівні ЮНЕСКО 100-річчя від дня народження Василя Сухомлинського, видатного українського педагога-гуманіста, Героя Соціалістичної Праці, члена-кореспондента АПН СРСР, кандидата педагогічних наук, директора школи, вчителя, дитячого письменника.

В. О. Сухомлинський увійшов у історію української педагогіки як педагог-гуманіст, творець педагогічної системи, в центрі якої перебуває дитина як унікальна особистість. В. О. Сухомлинський включив українську народну педагогіку в систему різнобічних педагогічних впливів, вважав її основою формування особистості. Великого значення він надавав прищепленню любові до рідного слова. Зважаючи на це, педагог створив власні оригінальні форми й методи організації навчання та виховання дітей у школі та в позакласній і позаурочній роботі.

Різноплановий та багатоаспектний творчий доробок В. О. Сухомлинського налічує 48 книг, 500 наукових статей, більше як 1500 оповідань і казок для дітей. На початок ХХІ століття вийшло 65 його творів тиражем близько 15 млн примірників. Вони перекладені на 59 мов народів світу. Найбільш відомі книги В. О. Сухомлинського: “Серце віддаю дітям” (видана на 32 мовах світу, має 55 видань); “Народження громадянина”; “Павлиська середня школа”; “Як виховати справжню людину”; “Сто порад вчителеві”; “Розмова з молодим директором школи”; “Книга про любов” та інші.

Педагогічна спадщина В. О. Сухомлинського глибоко вивчається в Україні та багатьох країнах світу. У листопаді 1990 року засновано Українську асоціацію Василя Сухомлинського, цього ж року в Німеччині (м. Марбург) було створене Міжнародне товариство послідовників Сухомлинського, з 1998 року спадщину педагога популяризує Всекитайське товариство прихильників В. Сухомлинського.

У нашій школі в бібліотеці відкрито книжкову виставку «Гуманіст. Мислитель. Педагог», на якій і представлено праці видатного педагога, матеріали про життя і творчу спадщину вченого.

Книжкова виставка допоможе користувачам бібліотеки комплексно та всебічно розглянути педагогічну спадщину В. О. Сухомлинського, дасть змогу формувати гармонійну особистість, виховувати Людину та Громадянина./Files/images/Сухомлин.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 128

Коментарi